Energikartläggning stora företag – EKL
Vi stöttar och hjälper våra kunder med kartläggningen och tar fram förslag på åtgärder som leder till lägre energianvändning, sänkta driftskostnader och minskad klimatpåverkan. Om våra kunder behöver ytterligare stöd kan vi även ta ansvar för hela processen samt rapportering till Energimyndigheten.
EKL år 2024 till 2027
I det fortsatta arbetet och under nuvarande energikartläggningsperiod som gäller för åren 2024 till 2027, ska varje företag utvärdera de åtgärder som har implementerats från tidigare kartläggningsarbete. Utvärderingen ska sedan tillsammans med en ny övergripande kartläggning av företagets verksamhet, lokaler och transporter rapporteras in till Energimyndigheten. Den nya övergripande energikartläggningen utvärderar inte bara föregående period, utan ger även svar på vad som ska detalj kartläggas i nästa steg.
Energidirektiv från EU
Enligt EU:s energidirektiv och Lag om energikartläggning av stora företag (2014:266) måste samtliga stora företag genomföra en energikartläggning. Målet med direktivet är att minska energianvändningen i Europa.
Reviderat direktiv om energieffektivitet (EED)
Den 10 oktober 2023 trädde EU:s reviderade direktiv om energieffektivitet (EED) i kraft. Arbetet med att implementera det reviderade direktivet i svensk lagstiftning har påbörjats och förväntas vara klart hösten 2025. Den tidigare företagsdefinitionen, att ett företag omfattas av lagen baserat på antal anställda och omsättning, tas bort och ersätts av energianvändningsgränser.
Fram till att ny svensk lagstiftning är på plats gäller nuvarande lagstiftning och vägledningar. Den nya definitionen innebär följande,
Har företaget en årlig energianvändning i Sverige mellan 2,8 GWh och 23,6 GWh behöver en energikartläggning genomföras med certifierade energikartläggare eller med energiledningssystem, alternativt miljöledningssystem med ett tillägg för energikartläggning.
Har företaget en årlig energianvändning i Sverige över 23,6 GWh behöver företaget införa energiledningssystem, alternativt miljöledningssystem med ett tillägg för energikartläggning.
Företag som inte omfattats av lagen tidigare men som gör det nu ska ha gjort sin första energikartläggning senast 11 oktober 2026. Företag som omfattas av lagen idag ska följa sin befintliga 4 års period.
Hållbara företag
Syftet med en energikartläggning av verksamheten är att identifiera genomförbara och lönsamma åtgärder som minskar energianvändningen. Arbetet med energikartläggningen resulterar i många fall i en möjlighet att vidareutveckla verksamheten, sänka driftskostnaderna, minska klimatpåverkan och bli mer hållbar.
Certifierade energikartläggare
Alla våra energikartläggare är certifierade och vi har erfarenhet från energisamarbeten med många av våra kunder inom bygg- och fastighetsbranschen men också även kunder verksamma inom tillverkningsindustrin.
Vår styrka i kartläggningsarbetet är att vi har nära tillgång till expertkompetens inom många andra områden utöver energieffektivisering som t ex digitalisering och VVS. Den breda kunskapen ger oss förutsättningen att hitta de bästa åtgärderna.
Vi hjälper till med att:
- säkerställa att tillvägagångssätt och resultatet av energikartläggningen uppfyller kraven.
- mäta, samla in och analysera data.
- identifiera områden, både tekniska och organisatoriska, där potential finns att implementera åtgärder.
- identifiera och föreslå effektiva och lönsamma besparingsåtgärder.
Rapportering
Vi hjälper även våra kunder med rapportering av energikartläggningen till Energimyndigheten. Här kan vi också stötta vid de fall där kartläggningen är genomförd men ej ännu är rapporterad.
Kontakt
Har du frågor om energikartläggning eller vill du komma i kontakt med oss kring vårt bygg- och fastighetserbjudande? Välkommen att kontakta någon av våra experter eller ansvariga inom området.
Det kostar inget utöver en del av din tid. Kanske kan vi hitta former för samarbete, kanske bara utbyta erfarenheter och ge råd.
Marknadsområdeschef
+46 10 505 64 99
Affärsansvarig
+46 10 505 70 13
Affärsutvecklare
+46 10 505 51 58
Östra Götaland
+46 10 505 01 71
Södra Norrland
+46 10 505 44 18
Västra Götaland
+46 10 505 84 19
Västra Svealand
+46 10 505 64 93
Norra Norrland
+46 10 505 10 93