En av Nordens mest miljöriktiga kontorsfastigheter

Skriv ut

Entré Lindhagen/Lustgården. Nybyggnad av fastighet på Kungsholmen. När Lustgården invigs 2014 kommer den att vara en av Nordens mest miljöriktiga kontorsfastigheter med en beräknad energiförbrukning på 50 procent under de energikrav som Boverket ställer på nybyggda kontorsfastigheter. Det gröna kontoret kommer att uppnå den högsta nivån, LEED Platina. Lustgården kommer även att uppfylla kraven för certifieringarna EU Green Building och Miljöbyggnad.

Miljön är och har varit en viktig i varje beslut under projekteringen och byggprocessen. Hela 95 viktprocent av materialet i den gamla byggnaden som förut fanns i kvarteret har återvunnit eller återanvänts.

 

Lustgården blir exempelvis självförsörjande när det gäller kyla. Här används en smart lösning Deep Green Cooling som vår uppdragsgivare Skanska själva har utvecklat och sökt patent på. Det handlar om frikyla via batterier i luftbehandlingsaggregat, berghålslager och högtemperaturkylbafflar.

 

Hyresgästerna, de som jobbar i kontorslokalerna ska må bra vilket bla kommer att vara Skanska själva, som flyttar sitt huvudkontor från Haga Norra till Lustgården. Därför läggs en stor vikt vid innerbelysning, solskydd och bra ventilation utan att för den skull tumma på kravet på låg energiförbrukning.


ÅF har haft uppdrag att projektera VVS- (VS, Vent och kyla), Styr-, El- och Teletekniska installationer.

 

 

< Tillbaka