ÅF medvinnare i Årets Bygge för fjärde året i rad

Skriv ut

Konsert- och kongresshuset Malmö Live har tilldelats utmärkelsen Årets Bygge 2016. Det innebär att ÅF medverkat i vinnande projekt hela fyra år i rad.

Malmö Live är konserthus, kongressanläggning och hotell i ett. I kvarteret ligger dessutom flera byggnader med kontor och bostäder. Höga miljömål och en konsertsal av världsklass var givet från början.

 

I motiveringen lyfte juryn upp utmaningen att genomföra projektet i befintlig bebyggelse och ett lyckat samarbete trots många inblandade parter.

 

Juryns motivering

”Utmaningarna med ambitiösa miljömål, central placering nära tunnel och spår, höga krav på akustik och andra funktioner har lösts med en god samverkan mellan en mångfald av kompetenser. Nolltoleransen mot arbetsmiljöolyckor har gett avsett resultat. Malmö Live är ett konserthus med akustik i världsklass, en kongressanläggning, hotell, bostäder och kontor i separata men ändå sammanhållna byggnader mitt i Malmö.”

 

ÅFs roll

ÅF har varit med från starten i Malmö Live. Uppdraget omfattade besiktning och kontroll av samtliga rörinstallationer för kyla, värme, vatten och avlopp. Projektet har varit stort och komplext, med höga miljömål. Förutom två konsertsalar hyser anläggningen kongresshall, restaurang, parkeringsgarage och 450 hotellrum. "Och när så många hotellgäster ska duscha samtidigt vill det til att allt fungerar", säger Peter Sjödin, uppdragsledare på ÅF. "Då måste allt vara rätt kopplat, provtryckt och korrekt brandtätat."

 

ÅF har rönt stora framgångar i tävlingen Årets Bygge. De senaste tre åren har ÅF deltagit i samtliga vinnade projekt, nämligen Rådhuskvarteret i Kristianstad, Aula Medica och Helix. I år fanns ÅF med i ovanligt många nominerade projekt. Förutom medverkan i det vinnande bidraget Malmö Live har ÅF deltagit i Niagara, Ulls Hus, Vägbroarna i Rotebro och Brf Klätterträdet.

 

För mer infomation om Malmö Live kontakta: Mattias Andreassen

 

 

Branschens mest prestigefyllda tävling

Årets Bygge är samhällsbyggnadssektorns mest prestigefyllda tävling. Den lyfter fram exempel på det bästa sektorn presterar i kvalitet, samarbete i projektet, ekonomi och form. Priset är ett samarbete mellan tidningen Byggindustrin och Svensk Byggtjänst

 

 

Bild: Elin Bennewitz/Byggindustrin