Volvo Cars Corporation vinnare av E-Prize 2015 efter nominering av ÅF

Skriv ut

På Veckans Affärers årliga hållbarhetsdag presenterades igår vinnarna av E-Prize 2015. I hård konkurrens tog Volvo CC hem priset i kategorin Stora bolag.

E-Prize 2015​För sjunde året i rad har E.ON tillsammans med Veckans Affärer delat ut Sveriges största energieffektiviseringspris E-Prize. Det är näringslivets mest prestigefyllda energipris och belönar små och stora företag i Sverige som lyckats med sin energieffektivisering och därmed bidrar till ett mer hållbart Sverige.

 

I hård konkurrens tog Volvo CC hem priset i kategorin Stora bolag. Volvo CC har sedan 2008 arbetat aktivt med energieffektivisering i projektform med besparingsmål för varje fabrik. Med hjälp av energikartläggningar fick företaget tydliga mål för energiåtgärder och ett bra beslutsunderlag. Under åren har energieffektiviseringsarbetet förfinatas och utvecklats till att idag vara en självständig och självklar del av det dagliga arbetet vilket gör att energifrågan altlid finns på plats på den dagliga agendan

 

Juryns motivering:
Med en drivande eldsjäl som tar ett helhetsgrepp om energifrågan med såväl tillverkningsprocess som fastighetsbestånd och som dessutom vågar ifrågasätta en rad heliga kor går det att med små medel åstadkomma stora besparinga även i en bransch som annars mest kämpar hårt med energiförbrukningen för slutprodukterna..
Energi- & miljöchef: Mihkel Laks.

 

ÅF har hjälpt Volvo CC med energikartläggning av Volvo Torslanda, Gent och Olofström. Detta uppdrag har fortsatt med att vi har varit projektledare för fortlöpande energisparprojekt på Torslandafabriken och Olofström. Tack vare detta strategiska arbete har Volvo kunnat genomföra stora besparingar under de 6 år som projekten pågått. Som en del av detta energispararbete har Volvo beslutat att genomföra det största och mest innovativa projektet under hela perioden – Recirkulationsprojektet i målerifabriken i Torslanda, TB. Förutom att projektet medför mindre utsläpp av miljöfarliga ämnen så minskar energikostnaden med 7 500 000 SEK/år.

 

ÅF har utformat och skrivit nomineringen av Volvo CC till E-prize 2015 där Volvo efter urvalsprocessen var en av de 3 nominerade i kategorin stora företag.

 

> Vinnare E-Prize 2015

 

Fotograf: Pax Engström Nyström