Årets LEED-byggnad till SKF Solution Factory

Skriv ut

Nyligen gick Sweden Green Building Awards av stapeln på Stockholms Stadshus. Priset för Årets LEED-byggnad gick till SKF Solution Factory i Göteborg.

Prisutdelningen är en utmärkelse som premierar hållbart samhällsbyggande i sju olika kategorier. SKF Solution Factory tilldelades priset för Årets LEED-byggnad.

Utdelningen ägde rum på den galamiddag som anordnades i samband med Building Sustainability SGBC 16 - Nordens största konferens för hållbart samhällsbyggande.

​Juryns motivering:
"SKF:s nya industribyggnad Solution Factory är en riktig förebild för hur industriella byggnader kan förbättras ur hållbarhets-, design- och medarbetarperspektiv.

Byggnaden är både energieffektiv och har en god inomhusmiljö, bland annat med generösa dagsljusinsläpp. Dessutom har byggnaden designats för att få till en god integrering mellan kontors- och verkstadspersonalen. Som pricken över i:et har SKF även vidtagit olika åtgärder för att minska klimatpåverkan från personalens pendlingsresor till och från arbetet."
 
ÅFs uppdrag i projektet omfattade systemhandling och projektering av VVS (luft, rör och styr) samt energisamordning och energiberäkningar inklusive verifieringar mot LEED.

 

 

-----------------------
Fakta: LEED
LEED är ett amerikanskt miljö-klassningssystem som är utvecklat av US Green Building council (USGBC). LEED står för Leadership in Energy and Environmental Design och är ett av världens största miljöklassningssystem. LEED kan användas för att klassa de flesta typer av byggnader under hela livscykeln. Klassning enligt LEED sker inom sju kategorier med olika punkter som kan ge ett antal poäng beroende på vilket system som används. Certifieringsbetygen delas upp i fyra nivåer: certifierad, silver, guld och platinum.

 

 

 

Kontakt:
Björn Qvist
Business Area Manager Buildings
+46 10 505 10 79
bjorn.qvist@afconsult.com

 

 

Bild: SKF