Utan besparing ingen faktura

Skriv ut

I senaste numret av Veckans Affärer berättar Björn Qvist, affärsområdeschef på ÅF, om ÅFs affärsmodell Energisamarbete där vi tar betalt utifrån den besparing vi åstadkommer.

[Utdrag från artikel]
Konsultjätten ÅF har en annorlunda affärsmodell när de ska spara energi åt bland andra Scandic Hotels. Uppnår de inga besparingar får de inget betalt.

 

"DET HÄNDER i stort sett aldrig", konstaterar Björn Qvist, chef för affärsområdet Buildings på ÅF. "Vi tar betalt utifrån den besparing vi åstadkommer, vilket innebär att vi delar risken med våra kunder."

 

Fakturan överstiger aldrig besparingen. Kunden garanteras alltid 20 procent av besparingen som direkt vinst medan resten återinvesteras i anläggningen via kompetensutveckling, utrustning och arbetsinsatser som genererar ytterligare besparingar längre fram.

 

ÅFs energisamarbete har nu tio år på nacken, omfattar cirka hundra energiingenjörer och just nu tre miljoner kvadratmeter yta där energi ska sparas. Avtalen sträcker sig normalt över mellan tre och sex år och avslutas när ÅF inte kan komma längre i energibesparingar.

 

"Vi har en öppen redovisning, vilket betyder att kunden kan se vad vi gör, vad allt kostar och hur mycket de sparar. Via webblösningen ÅF Energy Controller kan kunden följa sin fastighet månad för månad", berättar Björn Qvist.

 

I fjol inledde ÅF ett energisamarbete med Scandic hotels, som är pionjär i hotellbranschen vad gäller hållbarhet. Men hotellkedjan ville bli ännu mer energieffektiva. I en första inventering av 25 av totalt 160 hotell har ÅF identifierat en besparingspotential på cirka 5 miljoner kronor per år. Det ger en payofftid på mindre än två år. Scandic Hotels mål är att årligen minska energiförbrukningen med 10 procent och spara 35 miljoner.

 

"En framgångsfaktor i samarbetet har varit att vi gjorde ett ordentligt förarbete där vi vände på alla stenar för att förstå varandra och de utmaningar projektet skulle ställa oss inför", säger Jonas Granström, teknisk chef på Scandic Hotels.

 


Läs artikel

 

 

Källa: Veckans Affärer nr 41-42 2014